Danışma Komitesi

Danışma Komitesi

Danışma komitesi, sigortacılık ve bireysel emeklilik faaliyetlerinin katılım esasları çerçevesinde icrasını teminde görev alan komiteye denilmektedir.

Danışma Komitesi Görevleri

Danışma komitesi aşağıdaki görevleri icra eder:

  • Şirket bünyesinde geçerli olan politika ve prosedürleri katılım finans ilkeleri kapsamında değerlendirmek,
  • Katılım reasüransı veya reasürans alınmasını, katılım finans ilkeleri kapsamında onaylamak,
  • Şirketin yatırım faaliyetlerinin katılım finans ilkelerine uygunluğuna ilişkin değerlendirme yapmak ve onay vermek,
  • Katılım finans ve katılım sigortacılığı ilke ve uygulamaları hakkında şirketin yönetim kuruluna ve diğer ilgili birimlerine danışmanlık yapmak,
  • Şirket bünyesinde yeni ürün geliştirme süreçlerine katılmak,
  • Şirketin yıllık faaliyet raporlarında, şirket faaliyetlerinin katılım finans ilkelerine uygun olarak yürütüldüğüne ilişkin görüş vermek,
  • Hazine Müsteşarlığının talebi halinde gerekli bilgileri vermek veya gerekli çalışmaları yapmak,
  • Katılım sigortacılığı çerçevesinde tanzim edilen poliçe örneklerini onaylamak.
Danışma Komitesi Üye Bilgileri

Katılım sigortacılığı faaliyetinde bulunan şirketler, yaptıkları faaliyetlerin katılım sigortacılığı ile katılım finans ilkelerine uygunluğunun sağlanması ve takibi maksadıyla şirket bünyesinde danışma komitesi oluşturur. Dolayısıyla katılım sektöründe faaliyet yürütmek isteyen şirketlerin danışma komitesi oluşturması zorunludur. HDI Katılım Sigorta A. Ş. danışma komitesi ise Doç. Dr. Muhammed Fatih TURAN (Danışma Komitesi Başkanı), Doç. Dr. Mücahit Özdemir (Danışma Komitesi Başkan Vekili) ve Ayşe Boztaş (Danışma Komitesi Üyesi) olmak üzere toplam üç kişiden oluşmaktadır.

Doç. Dr. Muhammed Fatih Turan

2000 yılında Atatürk Üniversitesi İlahiyat fakültesinden mezun olan Turan, 2003 yılında Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Araştırma Görevlisi kadrosuna atandı. 2004 yılında Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı İslam Hukuku Bilim Dalında “İslam Hukuku Açısından Usulsüz Vedia Akdi” isimli teziyle yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2008 yılında Millî Eğitim Bakanlığının sağladığı yabancı hükümet bursları kapsamında Ürdün Üniversitesi Dil Merkezinde 8 ay süreyle Arapça Dil Eğitimi aldı. 2011 yılında Anadolu Üniversitesi İktisat ve İdari Bilimler Fakültesinden mezun oldu. Aynı yıl Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde "İslam Hukukunda Karine" isimli doktora tezini tamamladı ve Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Bilim Dalına Yrd. Doç. Dr. olarak atandı. 2019 yılında Erzincan Üniversitesi Binali Yıldırım Üniversitesine Dr. Öğretim Üyesi olarak atandı ve 2020 tarihinde doçent oldu. Halen bu fakültede öğretim üyesi olarak görev yapan Turan’ın, Fıkıh Usûlünde Te’vil, Şeyhülislam Çelebizade Hüseyin Hüsnü Efendi, Müftü Osman Bektaş isimli yayınlanmış kitapları, kitap bölümleri, makaleleri, ulusal ve uluslararası sempozyumlarda sunulmuş tebliğleri ve makale çevirisi bulunmaktadır.

Doç. Dr. Mücahit Özdemir

2009 yılında Boğaziçi Üniversitesi İktisat bölümünden mezun oldu. 2010-2014 yılları arasında Albaraka Türk Katılım Bankası Yatırımcı İlişkileri Müdürlüğü’nde çalıştı. 2013 yılında Marmara Üniversitesi Bankacılık Bölümü yüksek lisans programını tamamladı. Nisan 2016-Eylül 2017 tarihleri arasında İngiltere’de Durham Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Merkezi’nde misafir akademisyen olarak bulundu. Aynı zamanda Durham Üniversitesi Islamic Finance and Management programından mastır derecesi aldı. Kasım 2018’de Sakarya Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı bölümünde “Türkiye'de İslami Mikrofinans Üzerine Uygulanabilir Model Önerileri” başlıklı tezi ile doktorasını tamamladı. 2021-2022 yılları arasında Durham Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Merkezi’nde doktora sonrası araştırma programı kapsamında bulundu. Aralık 2014’ten 2022 yılına kadar Sakarya Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde çalıştı. Şu an Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümünde görev yapmaktadır. Eylül 2022’de İslami finans alanında doçentlik unvanı aldı. İslami finans, katılım bankacılığı ve İslami mikrofinans konularında kitap ve makale çalışmaları bulunmaktadır.

Ayşe Boztaş

2019 yılında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. 2021 yılında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri / İslam Hukuku alanında “Din İşleri Yüksek Kurulunun Faizsiz Finans Uygulamalarına Yaklaşımı” adlı teziyle yüksek lisans eğitimini tamamladı. Bu süreçte İslam iktisadı alanında çeşitli eğitimlere katıldı. Şu an ise Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Temel İslam Bilimleri / İslam Hukuku alanında doktora programına devam etmekte. Borçlar hukuku, muamelat fıkhı, İslam iktisadı ve katılım bankacılığı alanında çalışmalar yapmakta. Bununla birlikte Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi lisans düzeyinde eğitim programına devam etmektedir.

Katılım Sigortacılığı Uygulanan Branşlar

Araç, yangın, konut, nakliyat, mühendislik, sorumluluk alanlarında sigortacılık hizmeti vermektedir.